ALKÜ öğrencilerinin TÜBİTAK başarısı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’nde okuyan 3 öğrencinin Projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’nde okuyan 3 öğrencinin Projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi’nde okuyan 3 öğrencinin projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

IMG_6327
Projeleri kabul edilen öğrenciler ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ile bir araya geldi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Asude Çam, Çağlar Subaşı ve Nurdan Baştürk’ün Bölüm öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hilmi Yurdakul ve Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul’un danışmanlığında hazırladıkları projeleri “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Projeleri kabul edilen öğrencileri, ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Güneş, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Hilmi Yurdakul ve Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul’u, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı makamında kabul etti. Rektör Pınarbaşı, öğrencilerinin başarılarının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyerek Dekan Güneş, bölüm öğretim üyeleri ve öğrencileri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

IMG_6323
Rektör Pınarbaşı, öğrencilerin başarısının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Tüm sektörlerde uygulanacak

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Asude Çam, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul ve Bursa’da Otomotiv Sektörü’nde faaliyet gösteren Sıla Kalite firmasının Muayene ve Gözetim Müdürü Suat ÖZ danışmanlığında hazırladığı “İlave Tel Optimizasyonu ile Alüminyum Esaslı Alaşımların TIG (Tungsten Inert Gaz) Kaynağı Sürecinin İyileştirilmesi Ve Karakterizasyonunun Gerçekleştirilmesi” isimli projesiyle “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında otomotiv imalatında geniş bir yelpazede kullanılan alüminyum alaşımlarının kaynaklanma performanslarının iyileştirilmesiyle, nihai üründe üstün mekanik özellikli yeni alaşımların boy göstereceği üstün özellikli malzeme ve üretim süreçlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte, ALKÜ ve sıla kalite arasında üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilecek bu tez çalışması kapsamında elde edilecek sonuçlar, sadece alüminyum alaşımlarının Türkiye otomotiv sektöründeki kullanımıyla ilgili karşılaşılan sorunlara yönelik değil, aynı zamanda alüminyum kaynağının kullanıldığı tüm sektörlerde de uygulanması bekleniyor.

Yeni malzeme birçok alanda kullanılacak

Bir diğer Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Nurdan Baştürk, bölüm öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul ve Kütahya’da başta otomotiv sektörü ve ileri teknoloji malzemeleri alanlarında faaliyet gösteren Teknoceram Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul danışmanlığında hazırladığı “Zirkonya Esaslı Fren Balatası Üretimi ve Karakterizasyonu”isimli projesiyle “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında, fren balatalarının kullanım sürelerini uzatmak ve sürüş esnasında maruz kaldıkları titreşimi azaltmak için bilenen karbona dayanan fren sistemlerinin aksine, yenilikçi bir ürün olarak ileri teknoloji seramik (zirkonya) esaslı malzeme içeriklerinde iyileştirmeler yapılması suretiyle, frenleme sisteminin güvenliğinin arttırılması ve ayrıca maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor. Bu sanayi odaklı tez kapsamında geliştirilecek olan yeni malzemenin, aşınma direnci yüksek birçok alanda kullanılabileceği düşünülüyor.

Artık makineler bozulmayacak

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği son sınıf öğrencisi Çağlar Subaşı ise, bölüm öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul ve Kütahya’da faaliyet gösteren Teknoceram Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul danışmanlığında hazırladığı“Bilgisayar İşlemcisine Yönelik Hegzagonal Bor NitrürNano Levha (h-BNNSs) Esaslı Termal Macun Üretilmesi” isimli projesiyle “TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Bu sanayi odaklı lisans projesi’nde, nanoteknolojiyi en üst sınırlarında kullanarak yalnızca birkaç atom kalınlığında süper termal iletkenlik gösterebilen yeni malzeme tasarımı ve kompozit malzeme üretim yaklaşımıyla düşük maliyetli ve aynı zamanda bilgisayar işlemcilerinin üzerinden ısıyı alabilecek yeni sistemlerin geliştirilmesi hedeflendi. Geliştirilecek bu tez çalışması kapsamındaki çıktıların, yüksek sıcaklık uygulamalarına maruz kalan birçok farklı sektörlerdeki makine ve teçhizatların da çok kısa bir süre içerinde kendi iç yapıları bozulmaksızın kullanılabilmelerine olanak sağlaması bekleniyor.

‘Son derece mutluyuz’

Öğrencilerin danışmanlığını yapan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilmi Yurdakul ve Bölüm öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arife Yurdakul, ALKÜ’lü 3 öğrencinin henüz lisans seviyesindeyken Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusundaki öncelikli alanlardan otomotiv sektörü, nanoteknoloji ve ileri teknoloji malzemeleri gibi alanlardaki gelişmelerini takip ederek, millileştirilmiş yeni teknolojilere yönelik üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde projeler hazırlamalarını ve bu projelerin de TÜBİTAK tarafından desteklenmesinden son derece mutlu olduklarını söylediler.

Önceki İçerikFahriye Evcen Koton Business’ı temsil edecek
Sonraki İçerikİş adamı Yılmaz Ulusoy’dan 14 Şubat’ta çifte kutlama