‘Ustalarla Söyleşi’ Tan Sağtürk ile başladı

Alanya Belediye Tiyatrosu’nun birincisini düzenlediği ‘Ustalarla Söyleşi’ programının ilki balet ve dizi oyuncusu Tan Sağtürk'ün katılımıyla gerçekleştirildi.
Alanya Belediye Tiyatrosu’nun birincisini düzenlediği ‘Ustalarla Söyleşi’ programının ilki balet ve dizi oyuncusu Tan Sağtürk'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Alanya Belediye Tiyatrosu’nun birincisini düzenlediği ‘Ustalarla Söyleşi’ programının ilki balet ve dizi oyuncusu Tan Sağtürk’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Tan Sağtürk
Tan Sağtürk

Alanya Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen söyleşiye Alanya Belediyesi Tiyatro Müdürü Hüseyin Çinal, Alanya Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Nazmi Uyar ile vatandaşlar katıldı. ‘Ustalarla Söyleşi’ programı Tan Sağtürk’ü bale yaparken gösteren videoların sunulmasıyla başladı. Vatandaşlarla biraraya geldiği söyleşide konuşan Sağtürk, Türkiye’de yapılamayan çok şey olduğunu söyledi. Sağtürk, “İzmir’de doğdum. Fransız Genç Balesi’nden sonra sınava girdim. Fransa’da nasyonal bir yapı vardı. Yabancıları, devşirmeleri bile kabul etmiyorlardı. Girdiğim sınavı kazandım ama vatandaşlığım yoktu. Bana, ‘Seninle çalışamayız’ dendi. Fransa’nın kültür bakanı ile konuşmuşlar. Bakan da, ‘Bu genci biz nasıl bünyemize dahil ederiz’ demiş. Bana istemememe rağmen vatandaşlık verdiler. Élysée Sarayı’na davet ettiler. Bana bir zarf içinde pasaportumu verdiler” dedi.

“Oyunculuk daha derin bir şey”

Oyunculukla ilgili soruyu cevaplayan Sağtürk, “Oyunculuk benim önüme geldi ama iyi ki de olmuş. ‘İkinci Bahar’da yer aldım. Oyunculuk zaman zaman çok vaktimi aldı. Oyunculuk daha derin bir şey” diye konuştu.

“Belediyelerin desteği önemli”

Kendisinin yaptığı işin çok kollektif ve komplike olduğunu ifade eden Sağtürk, “Tiyatro önemli. Bu konuda belediyelerin desteği önemli. İstanbul’da şehir tiyatroları var. Bu tiyatrolar devlet tiyatrolarından biraz daha farklı. Bazı insanlar şehir tiyatrolarında ortaya çıkıyor. Sanat kurumları her yerde olmalı. Belediye tiyatroları bu anlamda yeteneklerin de ortaya çıktığı bir yer olabilir” dedi.

Hüseyin Çinal, Tan Sağtürk
Hüseyin Çinal, Tan Sağtürk

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk

“Alanya kendi istediklerini yaratabilecek bir şehir”

Bir katılımcının okulların çevresinde uyuşturucu satıldığı ve çocuklara sahip çıkılması gerektiğiyle ilgili sorusuna yanıt veren Sağtürk, “Biz okullar açtık ama bu 7/24 zamanımı aldı. Her defasında orada olmam gerekti. Bunda 18 yılı tamamladık. Uçaklarla çeşitli şehirlere öğretmenler gönderdik. Taşıma suyla değirmeni döndürmeye çalıştık ve başardık. O çocukları yetiştirdik. Alanya kendi istediklerini yaratabilecek bir şehir. Ben burada bunu yapacak olursam diğerlerinden feragat etmek zorunda kalırım. Burada bir dernek açılabilir. Ben bale öğretmeni bulabilirim. Şehirler böyle bir organizasyonu hak ediyor. Bir dernek, vakıf bunu halledebilecektir. Sanatçı bazı şeyleri yapacağım derken bazı şeylerden feragat etmek zorunda kalabilir. Bu çok acı olur” ifadelerini kullandı.

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk -2

“Keşke bir girişimci bulsak”

Akademik kariyeri hakkındaki soruyu da cevaplayan Sağtürk, “Amacım maddi karşılığı olan okullar kurabilmekti. Şimdi keşke bir girişimci bulsak imkanı olmayan çocuklara eğitim versek de ellinci yaşımı böyle kutlasam” diye konuştu.

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk -3

“Mozart’ı bir türlü yedirtemedik”

Orhan Gencebay’ın ‘Batsın Bu Dünya’ şarkısıyla dans etmesiyle ilgili soruya yanıt veren Sağtürk, “Bunu ikiye böldüm. Mozart’ın ‘Requiem’iyle yaptım. Önümde İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses ve Orhan Gencebay seçenekleri vardı ama ben arabeski kuaför dışında dinlemiş değilim. Zıplıyorsunuz ama daha değişik bir şey sizi aşağıya çekiyor. Gencebay bana doğru bir örnek olarak geldi. O da ben geliyorum diye heyecanlandı. Bana müziğini açtı. Bana en sevdiği şarkısı ‘Batsın Bu Dünya’yı verdi. Gencebay genel kitle üzerinde çok saygın bir yerde. Onun müziğiyle klasik baleyi tanıttım. İnsanlara dinlettim. Hangisini daha çok sevdiklerini söylediğimde ‘Orhan Gencebay’ dediler. Mozart’ı bir türlü yedirtemedik” ifadelerini kullandı.

“Şeytan taşlanır gibi taşlandım”

Türkiye’de yapmak istedikleri ancak yapamadıklarıyla ilgili soruyu cevaplayan Sağtürk, “Bir fakülte kurma aşamasına geldik ama dört rektörle görüşmemize rağmen onay alamadık. Bunu yapmak isteyen varsa ben içinde olmaya hazırım. ‘Milli Kültür Şurası’ yapıldı. Ben de şurada yerimi aldım. Şeytan taşlanır gibi taşlandım. Şurada 17 ayrı madde geçirildi. Bunun bazıları benim 80 sayfalık raporumdan alındı. Benim umudum Atatürk Kültürr Merkezi’nin (AKM) kurulması. AKM’nin yeniden kurulması için orada bir karar alındı ama bu yetmez. Yapamadıklarımız ülkede çok fazla. Ülke genelinde taramalar yapamıyoruz. Üniversitelerde gençlerle konuştuğumda içimde pırıl pırıl ümitler yeşeriyor” dedi. Söyleşi sonunda Sağtürk’e, Tiyatro Müdürü Çinal tarafından plaket ile çeşitli hediyeler verildi.

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk -4

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk -5

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk -6

Ustalarla Söyleşi- Tan Sağtürk -7

Önceki İçerikLonicera’da efsane düğün
Sonraki İçerikUsta sanatçı Kadir İnanır Yoğun Bakıma kaldırıldı