Samet Alabacak, yapay resiflerin önemini anlattı

Antalya’da “Yapay Resiflerin Dünya’da ve Türkiye’de Tarihsel Gelişimi ve Antalya’nın Potansiyeli” konulu toplantı düzenlendi. İstilacı türleri avlamasıyla tanınan isimlerden Samet Alabacak, toplantıda yaptığı konuşmada “Yapay resiflerin gerçekten deniz konusunda hem gelecek nesillerimiz için hem de ekosistem için çok büyük faydaları var.” açıklamasında bulundu

Samet Alabacak Antalya'daki toplantıya davet edildi
Samet Alabacak

(Özlem Kaygusuz)- Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin de destekleriyle 24 Nisan’da Expo 2016 Antalya’da “Yapay Resiflerin Dünya’da ve Türkiye’de Tarihsel Gelişimi ve Antalya’nın Potansiyeli” konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Alanya’da istilacı türlerden aslan balığı, balon balığı ve zehirli deniz kestanelerini avlamasıyla tanınan dalışçı Samet Alabacak da katıldı. Açılış ve protokol konuşmalarının ardından alanında uzman kişiler tarafından yapay resiflerin Dünya ve Türkiye’de tarihsel gelişimi, yapay resiflerin Antalya’daki potansiyeli, yapay resiflerde mevcut durum ve yasal düzenlemeler konularında bilgi aktarımı yapıldı. Antalya Körfezi kalık çeşitliliği ve sürdürülebilir olta balıkçılığı turizmi üzerine tavsiyeler verildi. Yapay resiflerin Antalya Körfezi’ndeki turistik amaçlı olta balıkçılığı üzerine etkileri konuşuldu. Toplantı sonunda Akdeniz Balıkçılar ve Spor Kulübü Derneği  (AKBADER) Başkanı Sezgin Saman tarafından bilgi aktarımı yapıldı.

‘SADECE İSTİLACI TÜRLERİ AVLIYORUM’

Alanya’da birçok kez ulusal medyada da istilacı türleri avlamasıyla yer bulan Samet Alabacak, katıldığı toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Alabacak, konuşmasında, “9 yıldan beri zıpkınla sadece istilacı türleri avlıyorum. Onun dışında başka hiçbir hayvanı avlamıyorum. Yıllardır aslan balığı, balon balığı ve uzun dikenli zehirli deniz kestanesi üzerine çok çalışmalarda bulundum. Üniversitelere gittim, etkinliklere katıldım. Benim burada söylemek istediğim konu şu; son 4 yılda Akdeniz sularında sıcaklık arttıkça adını dahi bilmediğimiz birçok tür gelmeye başladı. Gece yaptığım dalışlarda gördüğüm balıklar farklı, gündüz yaptığım dalışlarda gördüğüm balıklar farklıydı. Onlar hakkında çalışmalar başlattık. İsimlerini öğrendik. Bilimsel teorilerini öğrenmeye başladık.

Samet Alabacak Antalya'daki toplantıya davet edildi

‘YAPAY RESİFLERİ DESTEKLİYORUZ’

Alanya’dan özel konuk olarak çağırılan Samet Alabacak Türkiye deniz suları ve yurt dışındaki deniz sularının aralarındaki farkları anlatarak konuşmasını gerçekleştirdi. Alabacak,” Yapay resiflerin gerçekten deniz konusunda çok büyük faydaları var. Hem gelecek nesillerimiz için hem de ekosistem için. Bundan 2 ay önce Maldivler’ e keşif dalışına gitmiştim. Oradaki yapay resiflerdeki canlılıkların ekosistem üzerinde nasıl bir yol aldığını izlemek için çekimler yapmıştım. Oradaki çekimde ekosistemin tamamen birbirini tamamladığını gördüm. Yani kıyı şeridindeki yapay resifle derin sudaki yapay resif arasında çok büyük bir fark rol oynuyordu. Burada Türkiye Zıpkınçılar Grubu adına teşekkür etmek istiyorum. Yöneticilerinden bir tanesi olarak her zaman yapay resifleri destek amaçlı yanınızdayız” ifadelerine yer verdi.

Samet Alabacak ve Savaş Dursun
Samet Alabacak, balıkçılık alanında çektiği videolarla milyonlarca takipçiye ulaşan Savaş Dursun ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Samet Alabacak’ın projelerini beğenen Antalya İl Tarım Müdürlüğü Başkanı ve Şube Müdürü,” Daha çok çalışacağız “diyerek görüşmelerini tamamladılar 

Samet Alabacak Antalya'daki toplantıya davet edildi
Önceki İçerikEn iyisi olmak için mücadele ettiler
Sonraki İçerikİlişkilerde kalıcı adımlar…